Как да организираме своя Home-офис

by Velislava Panayotova

Независимо дали сте freelancer и/или служител в компания, работите сам от вкъщи или споделяте холния офис с половинката си, можете да го направите комфортен, добре организиран и според нуждите ви.

Как да го направите?

Вижте нашите съвети:

Предвид днешната ситуация с COVID 19 на много хора им се наложи да превключат на home-офис. За някои това е новост, за други – доста познат начин на работа. Тъй като за много професии в днешно време се изисква само персонален компютър и интернет достъп, много хора работят така от години. И не им се налага да пилеят време и средства в придвижване, задръствания и паркинги.

Разбира се домашният офис не е за всеки и има много хора, които предпочитат да правят ясно разграничение между работата и вкъщи. Но ако ви се налага да работите у дома, няма причина да не го направите. Във всеки дом, независимо от неговата големина или разположение, може да си организирате комфортен офис, който да пасва на вашите нужди.

Ето и някои примери и идеи.

Домашна рецепция:

Обособете място, в което да провеждаме своите ежедневни или ежеседмични срещи, или да говорите с клиенти, колеги или пациенти. За да не нарушавате рутината вкъщи, е добре офисната част да има отделна входна врата и тоалетна. Ако има възможност, добре би било да позиционирате домашния си офис близо до входа на дома и да създадете визуално разделение, напр мобилен стъклен параван или акустичен панел, двулицева библиотека или етажерка за повече уединение.

Домашен офис в дневната

В много домове работното пространство е интегрирано в общото. Понякога поради липса на място, понякога по други причини, напр. родители, които трябва да наглеждат децата си по време на работа. В такива случаи организирането на работното място е добре да стане, като се поддържа баланса между работа и семейство, колкото и допълнителни грижи да води със севбе си това.

Когато се налага такава интеграция, първо търсим възможности да позиционираме работната станция в някоя скрита зона. Търсим подходящо място в зависимост от спецификата на работата. Например, ако сте счетоводител или работите с много документи, се нуждаете от шкаф за съхранение с етажерки. В такъв случай е препоръчително да положите всички усилия, за да НЕ позиционирате офиса си в хола. Ако използвате само лаптоп за работа, е много по-лесно офисът да е в дневната.

Удачен вариант е плъзгаща врата или параван, които да отварят пространството, ако офисът не се ползва.

Домашен офис в отделна стая:

Позиционирането на работното пространство в отделно помещение би донесло спокойствие и определено по-висока ефективност.

Шумът от децата не пречи на работата, а телефонът или конферентните разговори не притесняват останалите членове на семейството.

Да извлечем максимума:

В много домове работната зона е сравнително малка и е добре да се използва на максимум. В много случаи не се употребява ежедневно, а само когато се налага. В този случай е добре да се използва компактно или модулно решение.

Екипна работа:

Когато и двамата съпрузи работят от вкъщи, едно работно място не е достатъчно или не е достатъчно ефективно. В такива случаи една голяма маса може да се използва и за двамата. Вариант е и позициониране на две по-малки бюра едно срещу друго в зависимост от големината на мястото. В такива случаи е добре да се постави акустичен панел между двамата работещи.

Очаквайте скоро и конкретни предложения за закупуване на всичко необходимо за домашния офис!

Leave a Reply